duminică, 31 ianuarie 2016

Tezaurul de la Biserica din Pietroasa Mică

Tezaurul de la Biserica din Pietroasa Mică

Biserica din piatra de la est de Closca cu puii de aur

La est de „Cloșcă”, la 400m, în localitatea Ochiu Boului, devenită Pietroasa Mică în 1934, este o biserică din piatră, toată din piatră, construită între 1938-1939. Când cei 5-6 meșteri au scos piatra să termine biserica, au găsit un vas de lut, înalt de 60cm și voluminos, plin mai mult de jumătate, cu monede de aur, inclusiv din platină, aur alb. Monedele le-au imparțit între ei. Unul dintre ei s-a dus cu o moneda de-asta la crâșmă, și când se tocmea cu crâșmarul să-i dea ceva de băut și de mâncat, a apărut polițistul.
Au început fireștile întrebări, printre care și : „De unde ai banul asta ?” L-a luat la post, l-a bătut „bine”, determinându-l să spună tot, unde și cu cine a găsit tezaurul. Polițistul, împreună cu primarul Alexandru Georgescu au strâns toate monedele, doar 6 dispăruseră, pentru că le valorificaseră timp de 2-3 săptămâni.

Era perioada în care Regele Carol al II-lea dizolvase Parlamentul, primarii erau numiți direct de către rege, nu mai erau Consiliul Local, Consiliul Județean, nu mai existau astfel de organisme. Așadar, primarul și polițistul i-au raportat regelui că s-a găsit acea comoara, dar din toți banii aceia nu există nici măcar unul să-l fi văzut cineva dupa 1940. A rămas o singură carte poștală cu 6 monede, 3 mai mari și 3 mai mici. „Interesant” rămâne faptul că, după aceste evenimente, primarul de atunci și-a construit cea mai mare casa din Pietroasele (la acea vreme) și că urmașii lui au cumpărat pământuri, cramă, vii bune, grajduri, iar în prezent, deși acestora nu le merg afacerile, au bani mulți. :-D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu