duminică, 31 ianuarie 2016

Muzeul lu´ Gogu lu´ Moacă

Muzeul lu´ Gogu lu´ Moacă 

- muzeu în aer liber, cu sculpturi în piatră :-)

 


       De la Castrul Roman în sus, spre Tezaurul „Cloșca cu puii de aur”, ne-a apărut în cale un muzeu în aer liber, deschis acasa la nea Gogu, sculptor în piatră, autorul minunățiilor pe care le găsim pe marginea uliței, de-a lungul gardului său și în gospodărie, până în fundul curții.
       Nea Gogu, care împlinește 73 de ani în septembrie a.c., ne așteaptă nu doar cu obiectele sculptate, ci și cu apă de la propria sa fântână (), apă limpede, curată și rece, dar și cu țuică românească de casă, păstrată în recipiente originale din piatră 

.
       Statuile nu seamănă una cu alta, nici dacă reprezintă oameni, nici dacă reprezinta animale sau păsări, fiecare are personalitate. Poziționarea lor are o logică, totul ne spune câte o poveste.
       Astfel, poarta muzeului este apărată de un soldat mongol, 

apoi intrăm în „Lumea Tăcerii”, reprezentată de Tatăl Pietrei 
() și în „Lumea Regăsită”, în cea dacică și chiar cea egipteană : ajungem pe Valea Regilor unde ne întâmpină un faraon și soția lui. Nelipsiți sunt și descoperitorii Tezaurului „Cloșca cu puii de aur” : Stan Avram și ginerele lui, Ion Lemnaru, apoi câteva staruri ale muzicii și cinematografiei românești, precum : Draga Olteanu-Matei sau, cu coroana de împărat pe cap, după cum scrie pe statuie – „Neculai Guță”. Chiar și personalități politice și istorice ne salută din muzeul lui nea Gogu : Mihai Viteazu și Ceaușescu, amândoi călare pe cal, Regele Mihai etc.
Animalele și păsările și-au găsit și ele locul în acest muzeu, toate ne povestesc câte ceva : nu degeaba vulpea e cu botul întins spre pui ori ursoaica cu puiul de urs agățat de mama sa. Și poate nici locul lui Ion Creangă (cel mai mare povestitor român) nu e ales degeaba, pentru că se află lângă vulpe și urs, cărora le-a dat glas în povestea „Ursul păcălit de vulpe”.
Făurește și cruci, și statui foarte înalte : o statuie de vreo 3,5 m, creată de nea Gogu, se găsește la Vălenii de Munte (Jud. Prahova).
Lângă râșnița pentru cereale, veche de 75 de ani, dar care reprezintă un tip de râșniță folosit și în Neolitic, stă un...chinez. Chinez asemănător cu cei din mausoleul cu soldații din teracota de la Xi’an (capitala antică a Chinei, unde s-a descoperit Armata de Teracotă a împăratului chinez Qin Shi Huangdi). Așadar, reprezentanți de pe tot Globul găsim aici și ne plimbăm în timp, în trecut, prin istoria multor țări. :-) În plus, totul încape într-o mică gospodărie țărănească !
După ce am văzut și ni s-au povestit atâtea, nimic nu trebuie să ne mai mire legat de acest muzeu : găsim și statui din lemn. Da, nea Gogu sculptează și în lemn și ne povestește cum se fierbe și se tratează lemnul, să nu crape.

Acum să nu credeți că s-a epuizat tot ce era interesant: fără să-l fi învățat nimeni, nea Gogu știe să cânte la acordeon, tobă și vocal în același timp ! Și tot dumnealui este cel care a inventat și creat toba la care cântă ! Și, ca tot „setul” să fie complet, îi și oferă vizitatorului un scurt spectacol muzical care lasă loc de „ești binevenit oricând”. :-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu