duminică, 27 septembrie 2015

Pietroasele - Castrul Roman cu Termele Romane


Castrul Roman cu Termele Romane


În anii ´90 erau descoperite Termele Romane sau Băile Termale Romane, construcții unice din sud-estul României, realizate la inițiativa împăratului Constantin cel Mare, pentru militarii castrului de apărare unde era încartiruită Legiunea a XI-a Claudia, adusă din Durostorum (aproape de localitatea bulgară Silistra și localitatea românească Ostrov).
Castrul, întins pe o suprafață de 1,95ha (124m X 158m) a fost construit în timpul campaniei din 332, împotriva goților de la nord de Dunăre. Armata bizantină, condusă de Constantin al II-lea, fiul împăratului, i-a înfrânt pe goți și, pentru o perioadă, zona de la nord de Dunăre a reintrat sub stăpânire romană. Așadar, aici au fost păstrate importante efective militare pentru apărarea capitalei din ordinul împăratului Constantin cel Mare, capitală stabilită la Constantinopol. 
Aici era intrarea principala in vechiul castru :-)

În anii´90, din cauza drumului județean care se afla deasupra lor, arheologii Muzeului Județean din Buzău au stopat lucrările, însă, în prezent, există o pasarelă supraterană lungă de 30m care a facilitat continuarea cercetărilor, protejarea sitului dar și posibilitatea admirării lui de sus de către turiștii care se pot plimba de o parte și de alta a ei. Momentan, până la restaurea lor, Termele sunt acoperite cu un strat de nisip cu o grosime de 15-20 de centimetri, peste care s-a mai turnat un val de pământ ca să le ferească de intemperii și să evite „dispariția” unor importante bucăți de piatră.
În necropola de lângă castru s-au descoperit monede din perioada împăratului Constantin al II-lea. Moneda siliqua, de 2,09g, emisă de Oficina din Arles, reprezintă una dintre raritățile de aici.
În situl arheologic s-au găsit fragmente din olane romane ce provin din rețeaua de alimentare cu apă a castrului si așezării civile din secolul al IV-lea d.Hr, precum și o instalație de aducțiune și de distribuire a apei, săpată în piatră. Astfel de apeducte au fost descoperite și în județele Cluj și Constanța, doar că acestea erau din ceramică. Sistemele de aducțiune care serveau băilor romane arată nivelul de civilizație evoluat al locuitorilor din castru în secolul al IV-lea.
       Drumul nu coincidea cu cel din prezent. Actualul drum, a fost deschis la 1772 din porunca turcilor care erau în razboi cu rușii pe teritoriul României. Cel vechi trecea pe la marginea satelor, puțin mai jos de marginea satului Clondiru, apoi pe la nord de Șarânga, se ducea prin Valea Botii, Dealul Viei, până la Zorești, Vernești. De la Zorești porneau două ramificații : una care se ducea la Buzău și una care se ducea la Cândești pe Valea Buzăului. De aici în continuare trecea prin Greceanca, la nord de Săhăteni, la nord de Mizil și se ducea până la Bucov, Scăeni și mai departe, până la Orșova/Hinova lângă Turnu Severin.
Drumul de aici și până la Hinova, lângă Turnu Severin, a fost deschis în sec. al IV-lea, din ordinul lui Constantin cel Mare. Castrul de la Pietroasele era un cap al fortificației care se cheamă „Valul lui Traian” sau „Brazda lui Novac de Nord” și se conjugă cu Barboșii de la Galați, o altă fortificație.
Pe toate crestele acestea, din anul 330 începând, au funcționat sistemele de observație. Când apăreau pâlcurile de năvălitori și venea semnalul, aceștia ieșeau din castru și îi întâmpinau undeva, la Apa Buzăului sau mai încolo ; cei de la Galați ieșeau și ei și îi întâmpinau și-i întorceau, nu-i lăsau să atace Dunărea.
De la Mizil încolo, la sud de acest drum, era un șanț cu val, șanț de 34m lărgime și 17m adâncime, pământul scos din șanț a fost pus pe partea sudică și a format o bermă, un val de 12m înălțime, cu adâncimea șanțului având 12+17=29m. Pe creasta valului a fost amplasată o palisadă din trunchiuri de copaci. În spatele acestor trunchiuri de copaci stăteau soldații romani care păzeau valul. Din 4 în 4 km era câte un turn, iar la jumătatea distanței dintre turnuri, câte o amenajare de 4-5-6m înălțime, ridicată de la pământ. Amenajarea era și loc de supraveghere, era și cazarmă pentru soldați. Așadar, aceștia aveau 2km la stânga, 2km la dreapta până la fiecare turn, sistem întins până la Turnu Severin.
Pentru aprovizionarea acestui sistem de șanț și val a fost creat drumul de la nord de sistem, drum care s-a întins și el până la Turnu Severin.


In curand venim cu legende si curiozitati :-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu