duminică, 14 iunie 2015

Traseul Vadu Soresti-Mausoleul din Racoviteni


Mausoleul din Racoviteni - un monument construit de Germani in Primul Razboi Mondial

Zburam spre Monumeeeeeeent!!!!

Foarte amuzant a fost acest traseu si, mult mai important e faptul ca a fost si interesant. Patru cercetasi din Comuna Zarnesti au pornit pe 31 Mai, cand a fost si zi de sarbatoare la romani - Rusaliile, spre ceea ce pe majoritatea satenilor i-am auzit numindu-l "Monament". O alta denumire originala pe care au auzit-o si copiii a fost cea de "Musoleu", de aceea am hotarat impreuna, ca noi intre noi, sa-l numim "Mussi". :-) 
Despre ce am aflat despre acest mausoleu dupa ce am ajuns acolo si la intoarcere, inca nu confirmam ca asa ar fi totul, pentru ca in prezent suntem in cercetare si la verificare. Insa, in mai putin de o luna revenim cu detaliile definitive.
Pana atunci, apelam la cititorii blogului sa le dea mai departe pagina prietenilor germani, ca poate ajunge vestea la cei "implicati". Internetul face minuni cand vrei sa gasesti ceva sau pe cineva.

Povestea Mausoleului din Racoviteni, Judetul Buzau

Ruinele Mausoleului din Racoviteni - latura orientata spre drumul european E85
Cam in zona unde este Ion(primul din stanga)
a fost o frumoasa scara in spirala :-)
La fata locului se mai vad bazele scarii...
In departare: Ramnicu Sarat
Cam asta e peisajul vazut de pe latura din poza de mai sus, scuzati neclaritatea ei 

Ruinele Mausoleului de la Racoviteni - latura orientata spre Padurea Nania dintre Vadu Soresti si Pruneni
Se pare ca are ochi mausoleul, vede tot ce facem!
In poza, de la stanga la dreapta, prietenii nostri deja cunoscuti din Tabara:
Cristiana, Stefania, Ana si Ion
Padurea dintre Vadu Soresti si Pruneni, impartita in 2 ca denumire: Nania la stanga, Pantelimon la mijloc si La Fund la dreapta
Peisajul vazut de micii cercetasi aflati pe latura numita de noi "Ochiul Mausoleului"

La baza "nasterii" mausoleului a stat asa-numita "Batalie de Craciun" din perioada 22-26decembrie 1916 sau Batalia de la Ramnicu Sarat, din timpul retragerii armatelor romano-ruse.

Monumentul, in care au fost inhumati aproximativ 4000 de germani, 3000 de rusi si 6 romani, a fost construit de germani in 1917. Majoritatea eroilor au fost neidentificati.In lucrarea "Kreigergraber in Rumänien.Morminte de eroi in Romania", aparuta in 1931 se precizeaza ca la Racoviteni au fost inmormantati 3008 de eroi germani neidentificati.Conform altor informatii de la autoritatile germane, din 1930,la Racoviteni au fost stramutati din satele invecinate 5250 de militari germani, majoritatea necunoscuti; alaturi de ei erau 124 de germani identificati, 32 de austrieci identificati si 1217 necunoscuti, depusi in morminte comune. Pe o placa din marmura scria in germana, romana si rusa "Aici odihnesc eroii...morti pentru patrie."
Vezi detalii aici: 
http://www.monumentul.ro/pdfs/Mircea%20Tanase%2010.pdf


Reamintim ca nu facem politica nici la nivel national, nici la nivel international, deci nu acuzam pe nimeni de nimic, nu ridicam in slavi pe nimeni, ci, ca organizatie care lucreaza la Proiectul "Promovarea turismului rural si protectia mediului - LEISURE&CHINESE" urmarim, am putea spune, reconstructia mausoleului( termenul de "renovare" nu s-ar mai folosi de mult in cazul acestei cladiri), transformandu-l intr-un punct de atractie turistica, situat cam la 30 de km de Buzau, la stanga soselei europene E85, intre orasele Buzau si Ramnicu Sarat, dar si la vreo 45 de minute de mers cu bicicleta de la Vadu Soresti.Dureaza atat ca, la un moment dat, trebuie urcat...deci impins la bicicleta. Poate cu mountain bike ar fi ceva mai usor. La fel si daca ar fi asfaltat drumul dintre Racoviteni si mausoleu.

Ce am inteles noi din informatiile de la fata locului, din sat si dintr-un material gasit pe net

Repetam: nu e batut in cuie ce am aflat. Daca mai stiti ceva in plus sau considerati ca nu e corecta veo informatie, anuntati-ne.

Dupa cum am promis, am continuat cercetarile si rezultatele le-am adaugat informatiilor aflate cand am mers la Monument.

In 1934, Societatea "Cultul Eroilor" a propus desfiintarea cimitirului din cauza "excentricitatii" sale si a imposibilitatii acestuia de a fi intretinut. In 1937 a fost daramat, in baza autorizatiei de la Societatea Cultul Eroilor Romani, iar in 1938 s-a construit altul. In 1940, cutremurul a avariat partea superioara a cladirii. In 1944 sau, dupa alte surse, in 1949, Armata Rosie a distrus cladirea.
Din cauza neingrijirii cimitirul s-a degradat complet, monumentul a fost demolat, imprejmuirea a disparut, astfel intre 1984-1988 nu a fost inclus in listele cu obiecte comemorative. Treptat-treptat, localnicii din Racoviteni, Petrisoru (sat vecin cu Vadu Soresti, dar apartinand Comunei Racoviteni)au inceput sa ia caramizi si sa construiasca diverse in gospodariile lor, ba se spune chiar ca si la renovarea sau la constructia unui corp al Scolii Vadu Soresti s-au folosit caramizi de la Monument.

Ce sa zicem? Intr-o perioada de razboi turismul putea fi definit ca "fuga de inamic incotro-ti vad ochii" sau ca "o calatorie in zona X sa-i distrugem complet pe aia"... De-asta nimeni nu s-a gandit la valoarea cladirii in timpurile noastre.

Dupa Revolutia din 1989, Primaria (banuim ca e vorba de cea din Racoviteni) a primit 4 scrisori de la niste germani care doreau sa reconstruiasca mausoleul, dar aveau nevoie de aprobarea autoritatilor locale. DE ACEI GERMANI URMARIM NOI SA DAM! Bineinteles ca autoritatile locale romanesti nu au raspuns ni'ic... Dar scrisorile sunt in arhiva Primariei si ni s-a promis ca vom avea acces la ele, macar la adresa expeditorului/expeditorilor, caruia/carora ii/le propunem sa colaboram. :-)

Echipa LEISURE&CHINESE incepe "actiunea de gasire" a celor ce-i vom numi in continuare, pana le aflam numele, "ACEI GERMANI", sa vedem cat de talentati suntem ca..."detectivi" in scopul realizarii a ceva ce ar da nastere peste ani si ani a unei povesti foarte palpitante, dar cu final fericit pentru toata lumea. :-)

Si nu e tot despre persoanele "aflate sub urmarire in semn de respect"-- da, suntem poeti, asta suna a oximoron ;-) --: am aflat ca acum vreo 2-3 ani chiar a venit un grup de germani si a inceput masuratorile. Si ce informatie le-au furnizat unor localnici: ca ruinele mausoleului se afla pe cel mai inalt punct din zona: la 495m inaltime de la nivelul marii. Intr-adevar, de acolo se vad si orasul Ramnicu Sarat, si Comuna Racoviteni, si dealurile din Vadu Soresti si Pruneni si...mai ales...intreaga padure dintre Vadu Soresti si Pruneni, padure impartita in trei, ca denumire: Nania, Pantelimon si La Fund. De aici am putea spune cu adevarat ca "padurea dintre Vadu Soresti si Pruneni se vede in toata splendoarea ei". Se zice ca de pe Monument se vedea si orasul Buzau.

Sa pornim in cercetarea "Monamentului"!

Echipa noastra e pregatita de plecare

In Vadu Soresti spre Satul Petrisoru din Comuna Racoviteni

Paraul Calnau pe care urmarim sa-l curatam in iulie
Nu departe, sunt site-urile din Epoca Fierului...





"Marele" :-) pod suspendat peste Paraul Calnau






Paraul Calnau in zona podului suspendat






Am lasat bicicletele la cineva in Racoviteni si am pornit pe jos spre Mausoleu



Cristiana a obosit sa mearga pe jos, isi ia avant sa zboare


La orizont: Padurile Nania, Pantelimon si La Fund



Un pom fructifer ne arata directia "Spre Monument"





Ana abia o mai trage pe Cristiana dupa ea... Intr-adevar, e cam obositor drumul...
Bine ca am lasat bicicletele in sat...


"Fuge" pamantul - efectul taierii copacilor

La poalele dealului in varful caruia e Monumentul

Ia sa mergem sa vedem ce-i acolo!

Pe acest drum mergem sa vedem ce-i acolo...inspre dreapta...




"[Cruce]ridicata de Petre Ghe.Chiorpec pentru el insusi"






La ruinele Mausoleului de la Racoviteni


Plopii aia din departare (plopi or fi?) sunt pe marginea drumului european E85
Noi pozam de pe ceea ce a fost o data baza constructiei

 Padurile Nania, Pantelimon si La Fund
Partea opusa laturii orientate spre drumul european E85

Imagine de pe latura cu "Ochiul Mausoleului", directia - Drumul European E85

Latura cu "Ochiul"

Coltul dintre latura cu "Ochiul" si cea cu scara in spirala orientata spre E85


Locul de unde pornea scara in spirala



 "Lansarea" lui Ion de pe "Ochiul Mausoleului"
"Lansarea" Stefaniei

"Lansarea" Anei :-)



"Groapa" din fata fostei scari in spirala. La ce o fi servit?




















 Ca tot v-am aratat ce-am facut si ce-am vazut la "Monament" sau la "Musoleu", ne indreptam spre casa, pozand ce nu am pozat la venire


Racoviteni



Padurile Nania, Pantelimon si La Fund



























Am ajuns in sat...ne recuperam bicicletele



Dragoste la prima vedere :-)



 Am iesit din Racoviteni, intram in Petrisoru






 Despre dealurile de mai jos se spune ca sunt tumuli - movile artificiale construite deasupra mormintelor de unele popoare din Antichitate; 

Ramane sa cercetam...









Podul de peste Paraul Calnau, care marcheaza limita dintre Vadu Soresti si Petrisoru, respectiv dintre Comuna Zarnesti si Comuna Racoviteni

Coliva cu...ciocolata(originala!)...cu care am fost serviti la sosirea in Vadu Soresti

Va multumim ca ne-ati insotit, vom continua cu alte trasee, alte povesti...

Echipa LEISURE&CHINESE

2 comentarii:

  1. Frumos, tot respectul, cu atat mai mult cu cat cel care ne-a descris acest episod al istoriei si ne-a delectat cu poze actuale despre plaiurile Racovitenilor, nu-i din comuna. In Petrisoru sunt nascut, dar nimeni nu stia precis care si cum, niciunul nu a spus exact cum a fost. De s-au sacrificat atatea si nimeni nu a ridicat un deget, este o intrebare ce mi-o pun si eu. Au fost zone de conflict mult mai usoare si totii au luat atitudine , pe locul respectiv este istorie si nimeni nu a uitat, fata de aici unde parca totii au fost intelesi sa darame, sa fure si sa umileasca pe cei pierduti. Un singur lucru il stiu de la bunicu si de la parinti,nu comunistii l-au daramat ci germanii in timpul retragerii. Trageau cu artileria, cu ce aveau pe atunci de pe soseaua Buzau Rm. Sarat spre o tinta ce era imposibil sa n-o atingi. Binenteles ca si rusii au continuat , dupa, tot de pe sosea, tot tragand, unii din distractie altii din ura si tot asa. Localnicii, au desavarsit dezmatul si fiecare in functie de avea sau nu car cu boi, a agonisit caramizi, gresii , blocuri de piatra cioplita, etc. Si astazi in curtea batraneasca patroneaza un bloc de piatra urias sub forma de coloana dar si multe caramizi sau gresii. S-au furat pana acum dupa 89. Era acolo imprejmuit , 2 cruci, cu gard metalic. Au facut ce au facut si neamurile proaste au furat gardul. Stalpii erau prea grosi, nu i-a putut reteza si au ramas acolo. Oseminte sunt peste tot pe acolo, nu toate au fost duse la monument. Dupa retragerea frontului, tot ceace era viu acolo in comuna a fost dus sus pe deal, pe camp si intoduceau decedatii in transee , peste care se turna pamant. Noi , copii fiind si tot cautand noi comori (auzisem noi ca exista si asa ceva), dadeam nu de putine ori de oseminte umane unde nu te asteptai, iar cartuse, arme si tot felul de lucruri militaresti continuu ieseau la iveala. Acolo pe dealul monumentului , cand eram copii , cred ca s-au adunat tone de bile de plumb, probabil de la proiectile. Erau multe , f. multe si totii le colectau, habar nu am ptr. ce. Oricum noi o faceam de placere, erau arme redutabile la trasul cu prastia dupa animale si pasari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara,puteti sa-mi spuneti cate ceva de Pruneni.Am gasit teren pentru agricultura si ma interesa sa stiu,exista comunitati de romi,cum sunt oamenii de acolo?Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere