Planul si scopurile noastre
Am numit proiectul nostru – Proiectul "DE LA ZERO" – pentru ca il demaram fara ajutor financiar din partea vreunei autoritati, doar cu al voluntarilor din sat (mai ales cu micii "agenti verzi" care apar in poze pe prima pagina ) si al voluntarilor care vor lucra pe blog pentru traduceri si promovare.
Metoda folosita, "exploatarea fiecarui centimetru", v-o explicam treptat, pe aceasta pagina.
La scara mica, scopul nostru este sa ii ajutam pe localnicii de la tara, sa le ridicam nivelul de trai, iar asta nu doar in Vadu Soresti. Urmarim ca activitatea sa se extinda la nivel judetean si chiar mai departe, "DE LA ZERO" fiind un proiect de dezvoltare a agro-turismului in Romania.
Pentru echipa echipa noastra, "a-i ajuta pe localnici" nu inseamna a strange fonduri pentru ei si a le oferi "ajutoare sociale", ci a le crea joburi, surse de venituri care sa-i ajute sa duca o viata decenta.
Curatarea satului de deseuri reciclabile, sa ajutam natura sa renasca, totul sa arate ca in vremea copilariei noastre, cand "scandaloasa inventie" - plasticul - inca nu se cuibarise in acest mediu, este printre primii pasi concreti pe care-i facem.
Un alt obiectiv este incurajarea copiilor sa-si continue studiile dupa gimnaziu, majoritatea scolilor de la tara fiind cu opt clase. Vor putea face practica de mici in mai multe domenii :
1) in contabilitate – sa tina evidenta fondurilor obtinute de « Tabara de Chineza » , fonduri care vor fi publicate pe blog si vor fi folosite in continuare in modernizarea satului, fiecare utilizare a lor fiind si ea facuta cunoscuta publicului larg;
Care sunt scopurile obtinerii acestor fonduri?
a) construirea grupurilor sanitare in casele localnicilor, aceasta presupunand si instalarea unor boilere, pentru a avea confortul necesar cazarii turistilor si in timpul iernii ;
b) renovarea Scolii Vadu Soresti, scoala cu o istorie interesanta, primul local fiind mentionat inca din 1845 !!!, dar care in prezent e parasita si, ca sa fim mai finuti, am caracteriza-o ca se afla intr-o conditie nu prea buna ;
Cam de ce am avea nevoie ? De var lavabil, geamuri si voluntari, dar mai ales, acceptul oficialitatilor, pentru care zicem "Doamne ajuta!" :-)
Ce am putea face aici daca nu si-ar putea redobandi statutul de scoala :
- sa tinem lectiile de chineza in zilele ploioase de vara sau iarna ;
- sa transformam cateva sali de clasa intr-un mic muzeu al satului, cu caracter istoric (a nu se uita cele trei situri arheologice, printre care si necropola neolitica pe care am pomenit-o pe prima pagina a blogului ) si cultural (se pot expune vesmintele taranesti, vase, obiecte folosite la diverse evenimente traditionale etc.)
- alte sali sa le transformam intr-un fel de targ unde fiecare localnic sa-si poata deschide « standul sau » si sa-si poata expune produsele si sa le dea la degustat / probat, in functie de specific: fructe si legume sau produse obtinute din acestea – gem, dulceata, pasta de rosii, bulion, zacusca, sirop, vin, tuica, visinata etc. - branzeturi, obiecte lucrate de mana, mult cautate in prezent - tricotate, crosetate, tesute, impletite etc. ; in felul acesta ar avea sanse sa fie cunoscut, sa-si deschida o mica afacere care sa nu necesite produse in cantitati industriale, dar care sa ii si ridice nivelul de trai, si sa si poata contribui la fondurile publice de Stat, la pensia sa etc. ;
- pentru vizitarea viitorului muzeu sa se instituie o mica taxa, de care sa fie scutiti localnicii, persoanele inscrise la cursurile de chineza si copiii sub 7 ani;
c) amenajarea siturilor arheologice, inclusiv a celor doua de langa Vadu Soresti, adica in Zarnesti, ceea ce pentru inceput ar presupune contactarea unui arheolog din Buzau, poate de la Muzeul de Istorie din Buzau, care sa ne dea informatii despre situri, traducerea lor in alte limbi, imprejmuirea siturilor, montarea unor panouri/tablite unde vizitatorul sa poata citi despre acel sit ; la fel ca in cazul scolii, si aici se vor institui mici taxe, statistica obtinerii fondurilor fiind publicata pe blog, la fel si folosirea lor. Amenajarea va fi la inceput « primitiva » , neavand inca posibilitatea sa montam, de exemplu, banci pentru a se odihni turistii, insa scaunele de la localnici, sigur vom putea aduce ;
2) in turism : turistii vor putea fi placut impresionati de micii lor ghizi (ii invatam sa le prezinte - chiar in limbi straine - turistilor satul si obiectivele amintite mai sus, la care se adauga mareata Padure Nania si dealurile, si vaile, fiecare cu legenda lui) ; echipa noastra insasi e curioasa sa afle in detaliu aceste legende, cu siguranta si voi !; va asteptam sa mergem impreuna pe Valea Sorii si la Lacul lui Frunza, despre care se spune ca este « lac fara fund » , uau ! de ce oare ?
3) in ecologie si protectia mediului : « agentii verzi » chiar au experienta acum, i-ati vazut pe prima pagina, sunt fotografii facute in 2011 : stiu si sa planteze copaci, si sa stranga deseurile ! ; incet-incet isi vor completa si cunostintele teoretice;
4) in jurnalism : ei insisi vor scrie impresii si intamplari din perioada sezoniera si le vom publica pe blog ! de mici se vor invata sa se exprime liber;
5) in arta fotografica : in Vadu Soresti au cu siguranta ce sa pozeze – peisajele, siturile, camerele care vor fi puse la dispozitie turistilor, tot vom posta pe blog ; in plus, pot surprinde turistii in momente comice, iar acestia, platind o suma neinsemnata, isi vor primi pozele ;
6) s.a.m.d.
De ce sa ii invatam pe copii de mici cu aceste practici ? Pentru ca in viata in general, in cariera in special, stim cu totii cat de adevarata e expresia “teoria ca teoria, dar practica te omoara”. Ei acum fac totul din placere, se amuza, “absorb” totul, mai tarziu vor fi obositi, plictisiti de atata teorie – Echipa « Tabara de Chineza » stie si ea prin ce-a trecut – si nu le va veni usor in practica.
d) internet in tot satul : chiar si pe ulitele satului sa fie internet wireless ; de altfel, nu ar fi primul sat din Romania in care exista asa ceva ;
Motivul : deschidem satul tuturor tipurilor de turisti, nu doar celor care vor sa stea departe de lume in vacanta ; in plus, pe internet am putea trimite mai usor materialele necesare studierii limbii chineze, totul cu un singur click ; in momentul de fata, cei care se inscriu in tabara sa invete chineza, ar fi preferabil sa vina cu laptopul si un USB/stick si sa treaca unul cate unul pe la catedra sa isi copieze cartile in format electronic. Mai mult, nu toti localnicii au internet, de aceea, in aceasta vara vom apela la bunavointa celor care au, sa-i lase si pe cursantii care nu locuiesc la ei sa aiba acces la net.
In plus, oamenii isi vor promova micile lor afaceri :-) Sau chiar mai mult: nu mai folosim hartia pentru printat documente, reinvatam sa iubim padurea si natura.
Pe scurt: cunoastere si confort :-)
e) asfaltarea unor piste de biciclete cat mai inguste posibil, sa nu afecteze natura, pe deal si prin padure; in prezent avem acces cu bicicleta pe drumul principal al satului (asfaltat) si pe ulite (neasfaltate) si ne putem bucura de natura, de liniste si de un peisaj superb (deal+vegetatie) in zona dintre satele Vadu Soresti si Pruneni.
Pe scurt: sport si sanatate, relaxare in natura :-)
f) canalizare in sat; sistem de alimentare cu apa avem deja, asadar visam frumos, pentru ca nu e ceva irealizabil; pana atunci, folosim fosa septica, ceea ce putini au :-D
Pe scurt: curatenie si confort :-)
g) panouri si baterii solare in curtea fiecarui localnic; chiar daca prea curand nu s-ar putea renunta complet la utilizatea lemnului pentru incalzirea caselor in timpul toamnei, iernii si chiar al primaverii, cu siguranta acestea ar putea ajuta la evitarea taierii masive a copacilor, la micsorarea consumului de energie electrica, respectiv la cheltuieli inutile; in plus, nivelul confortului se va ridica simtitor: caldura in fiecare camera in anotimpurile reci si apa calda oricand.
Pe scurt: confort ridicat si natura protejata :-)
h) procurarea unor unelte/utilaje mecanizate cu care sa le sapam gradinile oamenilor din sat, cazmaua si sapa clasice necesitand prea mult timp care ar putea fi folosit in alte scopuri; vom invata impreuna cu ei sa cultivam legume bio din care cursantii/turistii/vizitatorii vor putea manca, ei insisi culegandu-le din gradina gazdei; astfel, s-ar evita alte cheltuieli inutile ale satenilor, acelea de a cumpara din oras legume cu chimicale, importate din alte tari si chiar ar putea sa-si deschida propriile lor mici afaceri din vanzarea vegetalelor de langa casa si a produselor obtinute din acestea, fara a se deplasa cu ele la piata.
Pe scurt: sanatate si confort :-)
i) procurarea unei imprimante care sa permita si copierea xerox si scanarea, pentru ca la cursurile de chineza organizate de echipa noastra sa poata participa si cei care nu-si permit un laptop sau un USB, ca sigur exista si doritori aflati in aceasta situatie; cand vom ajunge la nivelul la care sa le oferim laptopuri cursantilor nevoiasi, vom renunta la imprimarea documentelor, constientizand deja ca arborii fac parte din sursa vietii noastre.
Pe scurt: egalitate si confort :-)
Obiectivele nu s-au terminat aici: cand vom fi reusit sa atingem marea majoritate a scopurilor precizate mai sus, cu siguranta vom putea contribui la remigratie; asta presupune mai intai intoarcerea in sat a parintilor/tinerilor din sat care au plecat la munca in strainatate, lasand copiii acasa ori singuri, ori cu bunicii, respectiv lasandu-i acasa pe parintii care au devenit deja bunici si care au ramas singuri sau cu nepotii.
Dupa ce ne vom extinde la nivel judetean si chiar mai departe cu realizarile din domeniul turismului rural in special, cu siguranta acestea se vor resimti si "mai sus" si putem pune in plan chiar remigrarea macar a unei parti dintre medici, profesori, ingineri si a altor intelectuali si evitarea migrarii altora in alte tari.
(Vom continua)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu